你现在的位置 :英语 > 高中英语 > 高中英语试题 > 正文

2014高考英语抓分训练:故事阅读理解含答案解析

英语网 | 2014-03-13
分享到:

  附录 高考新题型

  (2013·高考山东卷) [1]Jean Paul Ge tty was born in 1892 in Minneapolis,Minnesota.He became a millionaire when he was only 24.His father was wealthy,but he did not help his son.Getty made his millions alone.He made his money from oil.He owned Getty Oil and over 100 other companies.The Fortune magazine once called Getty “the richest man in the world”.

  [2]But money ________.He married five times and divorced five times.He had five children but spent little time with them.None of Getty’s children had very happy lives.

  [3]Getty loved to make money and loved to save it.In_spite_of_his_great_wealth,Getty_was_miser.Every evening,he wrote down every cent he spent that day.He even put pay telephones in the guests’ bedrooms in his house so he could save money on phone bills.

  [4]In 1973,kidnappers took his 16­year­old grandson,and demanded a large amount of money for his safe return.Getty’s son asked his father for money to save his child.But Getty refused.The kidnappers were merciless and Getty’s son made repeated requests for help from his father.Finally,Getty agreed to lend the money,but at 4 percent interest.

  [5]Getty started a museum at his home in Malibu,California.He bought many important and beautiful pieces of art for the museum.When Getty died in 1976,the value of the collection in the museum was $1 billion.He left all his money to the museum.After his death,the museum grew in size.Today it is one of the most important museums in the United States.Getty made a large fortune in his life,but he gave his money to the art world because he wanted people to learn about and love art.

  76.What is the main idea of Paragraph 1?(no more than 8 words)

  ________________________________________________________________________

  77.Fill in the blank in Paragraph 2 with proper words.(no more than 7 words)

  ________________________________________________________________________

  78.Explain the underlined sentence in Paragraph 3.

  ________________________________________________________________________

  79.What did the kidnappers do to Getty’s family (no more than 10 words)

  ________________________________________________________________________

  80.What does the author want to tell us about Getty in the last paragraph?(no more than 10 words)

  ________________________________________________________________________

  【语篇解读】 本文是一篇记叙文。主要介绍了百万富翁Getty的故事。Getty靠石油成为百万富翁。虽然他很有钱,但家庭并不幸福,而且他是个吝啬鬼。有一次绑匪绑架了他的孙子,儿子问他要钱赎人,他还要4%的利息。Getty热爱艺术,很多钱都花在了艺术上面。他成立了博物馆,死后把所有的钱都给了博物馆。他希望人们都了解和热爱艺术。[来源:www.shulihua.net]

  76.解析:段落大意题。由第一段中的Getty made his millions alone.He made his money from oil.可知Getty是自己通过开发石油挣了数百万的,因此第一段的主要意思是“Getty靠自己挣了数百万”。

  答案: Getty was a self­made millionaire./Getty became rich through his own efforts.

  77.解析:补全信息题。根据空格后的描述,他结了五次婚,离了五次,很少与孩子们待在一起,他的孩子们也不幸福,知空格处表达的是“钱买不来幸福”。

  答案:did not buy happiness for Getty

  78.解析:句子释意题。根据画线句子前的save it以及其后的描述“把自己花的每分钱都记下来;让客人付电话费”,可知他虽然是一个富有的人,但他是一个吝啬鬼。吝啬鬼就是不舍得花钱的人。可对句中的in spite of 以及miser 进行解释。

  答案:Although he was very rich,Getty hated to spend money.

  79.解析:封闭性问题。第四段中的内容是关于绑匪绑架了他的孙子并要钱赎人的事,因此在组织答案时要将这件事用一句话表达出来。

  答案:They took Getty’s grandson and asked for money.

  80.解析:封闭性问题。根据第五段的描述,他建了一个博物馆,买了很多珍贵的艺术品,死后把钱留给了博物馆等,可知作者在最后一段主要说Getty爱好艺术,对艺术做出了很大贡献。本段Getty对艺术的慷慨与前文对他 吝啬的描写形成了对比,因此也可用Getty还有另外的一面来回答。

  答案:Getty made a great contribution to the art world./Getty had another side.

 

英语网官方微信
最新文章
热门文章推荐
热门话题推荐
图书推荐
热门标签
英语在线词典